0

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

kokoras me chylopites

Περιγραφή
Κόκορας αλανιάρης συνοδευόμενος από χυλοπίτες. Ένα παραδοσιακό φαγητό για μερακλήδες. Μπορεί να συνοδευτεί από ένα κρασάκι κατά προτίμηση κοκκινέλι Νεμέας.

Υλικά που θα χρειαστούμε:
1 κόκορας 2-3 κιλά
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί κοκκινέλι Νεμέας
2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή το 1/3 από ένα κουτί πουμαρό
1 κουταλιά τοματοπελτέ
5 κρεμμύδια μικρά στιφάδου ή 2 μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
αλάτι και πιπέρι
8 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
5 μπαλάκια μπαχάρι
500 γρ. Χυλοπίτες

Πώς το κάνουμε:
Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Αφού ετοιμάσουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός από τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκκορα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν (χύτρα 20-25 λεπτά).
Όταν το κρέας είναι έτοιμο το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του αν χρειάζεται περισσότερο ζουμάκι προσθέτουμε ζεστό νερό.
Ρίχνουμε τις χυλοπίτες.
Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 230-240ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.
Αν το φαγητό σας είναι κάπως νερουλό αφήστε το μέσα στο φούρνο και θα πιει το ζουμάκι του.

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Το κρασί της Νεμέας παράγεται από μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία αμπελιού, το γνωστό «Αγιωργίτικο», που είναι πασίγνωστο σ’ όλον τον κόσμο. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κόκκινο κρασί σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χυλοπίτες ολικής αλέσεως για ακόμα πιο υγιεινό φαγητό, με λιγότερες θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Αν θέλουμε να προσθέσουμε και μια πιο εξωτική γεύση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χυλοπίτες με γεύσεις π.χ. χυλοπίτες με πιπεριά και έτσι θα έχετε ένα παραδοσιακό φαγητό με τα οφέλη της πιπεριάς Φλωρίνης.
Καλάθι